Zomerfestival … lees meer

Op het programma hebben we dit jaar een bonte mix van Nederlandse en buitenlandse musici. De vier jonge mannen van Goldmund Quartet openen het festival op 14 augustus.  De Washington Post schreef: These four young men […] captured all hearts from the first measures of Haydn’s Quartet […] which fairly burst with intellegence and wit.  Op dit openingsconcert spelen ze ook samen met de Georgische, in Nederland woonachtige pianiste Nino Gvetadze.

Twee Nederlandse strijkkwartetten, Alma Quartet en Ruysdael Quartet, brengen ieder een solist mee van internationale allure. De leden van het Alma Quartet – alle vier uit het Concertgebouworkest – vormen een hechte eenheid. Ze presenteren een spannend,  fantasievol programma en spelen samen met de virtuoze en avontuurlijke trombonist Jörgen van Rijen. Het Ruysdael Quartet is een van de bekendste strijkkwartetten in Nederland. De vier musici kennen elkaar uit het Radio Filharmonisch Orkest. Met hun muzikale bagage klinkt de muziek alsof deze door één en dezelfde persoon wordt gespeeld – het ultieme streven van een strijkkwartet. Voor ons podium in Zeist hebben ze een programma samengesteld rond de Kreutzer Sonate. Zij nemen de virtuoze Zwitserse cellist Joachim Müller-Crépon mee.

Andere kwartetten die het podium betreden behoren tot de wereldtop: Belcea Quartet en ‘ons eigen’ Jerusalem Quartet, vaste gast in Zeist. Op 21 augustus is Zeister Muziekdagen in de grote zaal van TivoliVredenburg met een concert door Belcea Quartet. Zij brengen Poolse muziekinvloeden mee tegenover muziek gecomponeerd aan de Bavarische Würmsee met uitzicht op de Alpen. Het sublieme Jerusalem Quartet neemt twee geliefde werken mee, van Debussy en Beethoven.

De Zeister Muziekdagen heeft dit jaar ook een uitwisseling met het Internationaal Lied Festival Zeist. Op 17 augustus wordt Een Avond met Schubert gepresenteerd met liederen gezongen door bariton Henk Neven met pianist Hans Eijsackers. Rondom de pianist Eijsackers schuiven daarna een aantal internationaal gerenommeerde musici aan om het beroemde Forellenkwintet te spelen. Smullen!

EN VERDER
De cellist Alexander Warenberg is nog zo’n indrukwekkende solist. Hij won vele prijzen, onder meer in 2016 zowel de eerste prijs als de publieksprijs van het Nationaal Cello Concours in Amsterdam. Inmiddels is zijn ster rijzende, zeker internationaal. Samen met Nikola Meeuwsen spelen zij in het Beauforthuis muziek van Kodály, Beethoven, Debussy en Rachmaninov. 

Vergeet niet kaarten te kopen voor een van de meest smaakvolle concerten. Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet presenteert op 18 augustus Een muzikale wijnproeverij.

Componist en musicoloog Leo Samama zal een betoog houden met als titel: Het strijkkwartet als klinkende filosofie voor vier strijkers ……. Tijdens zijn betoog zal hij klinkend worden bijgestaan door het jonge en voortreffelijke Viride Kwartet.

Bij de Zeister Muziekwandeling is het mogelijk deze zomer om in de bossen rondom Zeist muziek tot klinken te brengen via een QR-code.

Met het programma Herrie in de Tent klinkt muziek voor kinderen in de wijk, op de camping en bij het Slot. Door u gratis bij te wonen.

En voor de filmfanaten toont Theater Figi twee prachtige muziekfilms: De Dirigent en A Late Quartet.

JONGE TALENTEN
Jong aanstormend talent van de Masterclasses is te beluisteren tijdens de masterclasses in het Kontakt der Kontinenten in Soesterberg en bij het afsluitende Marathon Concert op 27 augustus in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Door u gratis bij te wonen.
De talenten verbonden aan ons Musethica Project strijken neer op verschillende sociale instellingen, in besloten concerten. U kunt ze beluisteren in het slotconcert in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente.

Van 14 tot en met 28 augustus wordt in en rondom Zeist een breed programma gepresenteerd voor jong en oud, voor kleine en grote oren.

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door