Cineast Thomas Sykora maakte een documentaire over de masterclasses van de Zeister Muziekdagen. In twaalf minuten krijgt u een goed beeld van hoe het er tijdens die intensieve dagen aan toe gaat.

Gedurende het festival organiseren we masterclasses, waarbij getalenteerde jonge musici – prijswinnaars, vergevorderde studenten of afgestudeerd aan een van de internationale conservatoria –  les krijgen van professionele musici die ook de concerten geven.
The masterclasses 2022 will be held from August 13 to 26 and are open to violin, viola or cello students and graduates from music academies all over the world. Applicants must register as members of an existing ensemble. This year there are also a number of places available for chamber ensembles of strings with an extra instrument.

Aan de wieg van hoeveel strijkkwartetten zouden de Zeister Muziekdagen in de afgelopen drie decennia hebben gestaan? Deze week begroet het festival zijn 750ste masterclass-student. De leerlingen bevolkten het balkon in de Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Op die plek verzamelde ook artistiek leider Alexander Pavlovsky – nu eerste violist van het Jerusalem Quartet – als tiener kennis en inspiratie. „Het gaat hier om het nut van de zoektocht en de vreugde van de ontdekking”, drukte hij vooral die jongeren op hun hart in zijn openingswoord.”
(NRC Handelsblad, Joost Galema, 18 augustus 2019)

U kunt de masterclasses gratis bijwonen!

Tijdens de vrij toegankelijke masterclasses kunnen bezoekers van dichtbij ervaren hoe jonge musici door het volgen van masterclasses bij gerenommeerde docenten in korte tijd een enorme groei doormaken.
De masterclasses vinden plaats in
het Cenakel van Kontakt der Kontinenten,
Amersfoortsestraat 18, 3769 AS Soesterberg

Jong Talent concertreeks

Belangrijk onderdeel van de masterclasses is een serie optredens door de jonge talenten door het hele land om zo op verschillende locaties meer podiumervaring op te doen. Na een week intensieve masterclasses te hebben gevolgd en te hebben gestudeerd, gaan de jonge musici in de tweede week van het festival op tournee: