zomerfestival 15 - 29 augustus 2020 afgelast

 

lees meer .... WALK THE LINE   23 augustus TivoliVredenburg

Al meer dan 30 jaar wordt het internationaal kamermuziekfestival de Zeister Muziekdagen  georganiseerd.

Sinds 2009 is Alexander Pavlovsky (1e violist Jerusalem Quartet) artistiek leider van het festival. Kenmerkend voor het festival is het hoge niveau en de internationale topensembles die daar optreden, waaronder het Artemis Quartett, het Belcea Quartet, het Pavel Haas Quartet en natuurlijk het Jerusalem Quartet van Alexander Pavlovsky.

Al vanaf het begin van de Zeister Muziekdagen vormen de masterclasses, gegeven door de concerterende musici, de basis van het festival.  De ontwikkeling van jong talent is immers de bakermat voor de toekomst van de kamermuziek. Sinds 2010 adopteert de Zeister Muziekdagen voor een aantal jaren een jong Nederlands Strijkkwartet. Zo hopen we leerlingen of een beginnend strijkkwartet enthousiast te maken én te houden voor het spelen van kamermuziek.

PROGRAMMA WALK THE LINE 23 AUGUSTUS

Sinds het festival 2019 is het Viride Kwartet ons kwartet in residence. Zij spelen afwisselend delen uit: Beethovens Strijkkwartet nr.11 in f op.95 ‘Quartetto serioso’, Haydns Strijkkwartet op.76 nr.1 en Pijpers Strijkkwartet nr. 5.

Violiste Laura Lunansky, 1e violiste van Ensemble de Formule maakte van 2010 tot 2013 deel uit van het toenmalige kwartet in residence, het Youngsters Corner Kwartet. Ensemble de Formule speelt onder meer delen uit  Robert Schumann’s pianokwintet op. 44 en als tegenhanger stukjes van Villoldo, C. Guerra-peixe  en Shostakovich.

Ook het Ruysdael Kwartet, dat nu tot de top van de Nederlandse strijkkwartetten behoort, nam als jong kwartet in 1998 deel aan de masterclasses van de Zeister Muziekdagen. Zij spelen delen van werken uit Mozarts Strijkkwartet nr. 17, uit Purcells Fantasias en delen uit Der Tod und das Mädchen van Schubert.

Leo Samama studeerde muziekwetenschappen, compositie en orkestdirectie. Hij doceerde aan diverse conservatoria en de Universiteit van Utrecht. Samama is medeoprichter van de Nederlandse Strijkkwartet Academie en in 2010 werd Samama geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek. Leo Samama neemt u mee in zijn bijzondere lezing Het strijkkwartet als dagboek.

Omdat ons festival dit jaar geen doorgang kan vinden in verband met de COVID-19 uitbraak, zijn we verheugd te zijn uitgenodigd door TivoliVredenburg om op de zondag die midden in ons festival zou vallen, toch muziek te laten klinken. We laten u tijdens dit Walk The Line programma graag Nederlands talent horen!

 

Hieronder de plannen van de artistiek leider voor het Zomerfestival 2020 dat jammer genoeg geen doorgang zal vinden

We zouden starten met een spetterende opening door het Spaanse Cuarteto Quiroga samen met gitarist Juan Manual Cañizares. Half augustus zouden onze streken in een Spanje-roes verkeren vanwege de wielerwedstrijd La Vuelta die door onder meer Zeist zou trekken. Wat zou dan mooier zijn dan een Spaanse start van ons eigen festival op 15 augustus!

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren, en wij zijn in 2017 al begonnen met de uitvoering van alle Beethoven kwartetten tijdens de Zeister Muziekdagen. Dit jaar zou de grote finale zijn, met Cyclus deel V, waarbij de nog resterende kwartetten zouden worden uitgevoerd door het Belcea Quartet.

De Jong Talent Concerten zijn een belangrijk onderdeel van de Zeister Muziekdagen. De optredende ensembles, deelnemers aan onze masterclasses, zijn prijswinnaars, vergevorderde studenten of afgestudeerd aan een van de internationale conservatoria. Natuurlijk zouden ook internationaal gerenommeerde kwartetten optreden zoals het Cuarteto Casals en het Pavel Haas Quartet en het Sitkovetsky Trio en het Quatuor Van Kuijk; met medewerking van klarinettist Michael Hesselink, Gretha Tuls, fagot, Fons Verspaandonk, hoorn en Ying Lai Green op contrabas.  

Het plan was een afwisselend programma te bieden met concerten in de klassieke zin van het woord maar ook met ruimte voor het experiment, zoals een cross-over concert met violiste Diamanda la Berge Dramm en een wijnproeverij tijdens een optreden van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Zeer spijtig voor allen dat het stil zal blijven deze zomer.