17 - 31 augustus 2019

Jerusalem Quartet

Zeister Muziekdagen 2019

17 – 31 augustus

 

 

In 1990 startte in Zeist een gloednieuw kamermuziekfestival: de Daniel Muziekdagen. Het festival, vernoemd naar het Daniel Quartet dat aan de wieg ervan stond, werd in 2004 omgedoopt tot de Zeister Muziekdagen. Met de jaren groeide het festival uit tot het internationale kamermuziekfestival dat u tegenwoordig kent. En wie even meetelt, vanaf dat eerste jaar, komt vanzelf tot de slotsom dat het festival in 2019 dus voor de dertigste maal plaatsvindt. Reden voor een feestelijke editie, die op 7 april startte met het Lenteconcert.

 

Zomerfestival

Voor het zomerfestival, dat gepland staat van 17 tot en met 31 augustus, worden weer topmusici verwacht op het podium van de kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Artistiek leider Alexander Pavlovsky nodigde in elk geval voor het openingsconcert het Belcea Quartet en het Novus String Quartet uit. Wie al langer met ons meereist herinnert zich misschien nog dat in 2016 beide ensembles bij ons optraden. Natuurlijk komt ook zijn eigen Jerusalem Quartet terug dat, al sinds zij als studenten deelnamen aan de masterclasses, zich sterk verbonden voelt met de Zeister Muziekdagen. Samen met de vermaarde pianiste Elisabeth Leonskaja spelen zij twee pianokwintetten. Dit laatste concert is terug te luisteren bij NPO Radio 4 in het programma Zomeravondconcert op maandag 2 september vanaf 20.00 uur.

 

Verder op het programma deze zomer opnieuw een Rising Stars concert met dit jaar het Nederlandse Animato Kwartet met als gasten celliste Irene Enzlin en altviolist Avri Levitan. Er zijn concerten door het Busch Trio, het Quatuor Modigliani samen met klarinettiste Sharon Kam en het Novus String Quartet met Alexander Pavlovsky op altviool. Het Schumann Quartett, dat vorig jaar het festival opende, komt dit jaar terug met als gast pianist Boris Giltburg. Een bijzondere avond staat u te wachten met harpist Remy van Kesteren, die samen met hoornist Morris Kliphuis een concert met lichtshow verzorgt. Naast de vele concerten is er ook het vertrouwde Muziek & zo met daarin onder meer Rondo Zeist, een film en een lezing.

 

Download hier het programmaboekje als PDF bestand.

 

Talentontwikkeling

Al sinds het ontstaan van de Zeister Muziekdagen is talentontwikkeling een van de pijlers onder het festival. Gedurende twee weken in de zomer krijgen studentenensembles vanuit de hele wereld masterclasses van onder meer de musici die ’s avonds op het concertpodium plaatsnemen. Naast deze intensieve coaching doen zij in de Studententournee en het Studentenslotconcert ook de nodige podiumervaring op die onmisbaar is voor hun verdere muzikale ontwikkeling.