17 - 31 augustus 2019

Lenteconcert 7 april 2019

Jerusalem Quartet

Zeister Muziekdagen 2019

17 – 31 augustus

 

In 1990 startte in Zeist een gloednieuw kamermuziekfestival: de Daniel Muziekdagen. Het festival, vernoemd naar het Daniel Quartet dat aan de wieg ervan stond, werd in 2004 omgedoopt tot de Zeister Muziekdagen. Met de jaren groeide het festival uit tot het internationale kamermuziekfestival dat u tegenwoordig kent. En wie even meetelt, vanaf dat eerste jaar, komt vanzelf tot de slotsom dat het festival in 2019 dus voor de dertigste maal plaatsvindt. Reden voor een feestelijke editie, al houden we de kaarten nog even tegen de borst.

 

Lenteconcert

We beginnen het jubileumjaar in het eerste weekend van april met het Lenteconcert, waarvoor artistiek leider Alexander Pavlovsky het Tsjechische Pavel Haas Quartet heeft uitgenodigd dat ook in 2014 te gast was. Het kwartet oogst veel lof in binnen- en buitenland en wordt tot de meest prestigieuze strijkkwartetten van deze tijd gerekend. Afgelopen zomer nog werd na hun optreden in het Edinburgh International Festival door Seen and Heard International over hen geschreven: ‘Hun rijke, onberispelijke samenklank is een feest voor het oor.’

 

Zomerfestival

Voor het zomerfestival, dat gepland staat van 17 tot en met 31 augustus, worden weer topmusici verwacht op het podium van de kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Artistiek leider Alexander Pavlovsky nodigde in elk geval voor het openingsconcert het Belcea Quartet en het Novus Quartet uit. Wie al langer met ons meereist herinnert zich hen misschien nog van hun optredens in 2016. Natuurlijk komt ook zijn eigen Jerusalem Quartet terug dat, al sinds zij als studenten deelnamen aan de masterclasses, zich sterk verbonden voelt met de Zeister Muziekdagen.

 

Talentontwikkeling is al sinds het ontstaan van de Zeister Muziekdagen een van de pijlers onder het festival. Gedurende twee weken in de zomer krijgen studentenensembles vanuit de hele wereld masterclasses van onder meer de musici die ’s avonds op het concertpodium plaatsnemen. Naast deze intensieve coaching doen zij in de Studententournee en het Studentenslotconcert ook de nodige podiumervaring op die onmisbaar is voor hun verdere muzikale ontwikkeling.

 

Achter de schermen wordt dus hard gewerkt aan een aantrekkelijke programmering, waarin naast vele concerten ook het vertrouwde Muziek & zo een plaats krijgt. Voor iedereen die van kamermuziek houdt is er tijdens de Zeister Muziekdagen iets te beleven en neemt u op voorhand van ons aan dat u van deze jubileumeditie niets wilt missen!

 

Lenteconcert

zondag 7 april 2019 | 20.15 uur

Pavel Haas Quartet

Kerk van de Evangelische Broedergemeente | Zusterplein 12, 3703 CB  Zeist

 

Zodra het concertprogramma bekend is vindt u het hier.

 

Wijzigingen voorbehouden