Lenteconcert 2022

Op vrijdag 8 april luiden wij de lente in met een concert door ons kwartet-in-residence, het Viride Kwartet met altviolist Avri Levitan. Dit concert vindt plaats in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente te Zeist.

Het Viride Kwartet is een van de meest spannende en spraakmakende jonge kwartetten van dit moment. Pers en publiek zijn laaiend enthousiast over hun klank en perfecte samenspel.

Op het programma staan werken van Joseph Haydn, Johannes Brahms, Dmitri Shostakovich, Bohuslav Martinu en Astor Piazzolla.

Met het Strijkkwartet opus 33 nr.3 van Joseph Haydn met de bijnaam ‘De Vogel’ kun je de lente niet mooier inluiden. De openingsmelodie klinkt als liefelijk vogelgekwetter.

Na Haydn duiken we in het Strijkkwartet nr.9 van Dmitri Shostakovich, gecomponeerd in 1964, tegen de achtergrond van de repressieve kunstpolitiek in Rusland na de Tweede Wereldoorlog. Vrolijkheid, agressie, humor, bittere i­ro­nie en een morbide klaagzang wisselen elkaar in een hoog tempo af. 

Na deze twee kwartetten volgt een duet voor viool en altviool van de Tsjechische componist Bohuslav Martinu en een swingende Calle 92 van Astor Piazzolla voor altviool en cello!

Slotstuk van dit concert is het Eerste Strijkkwintet opus 88 van Johannes Brahms.

Viride Kwartet | Avri Levitan, altviool

Joseph HaydnStrijkkwartet in C, op. 33/3
Dmitri ShostakovichStrijkkwartet nr.9 in Es, op. 117
Bohuslav Martinu3 Madrigalen voor viool en altviool (1948)
Astor PiazzollaCalle 92 voor altviool en cello
Johannes BrahmsStrijkkwintet nr. 1 in F, op. 88

De Zeister Muziekdagen doet meer dan het organiseren van concerten. In de eerste week van april organiseren wij wederom een serie besloten Musethica-concerten in een aantal sociale instellingen zoals verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en psychiatrische instellingen. Bij deze concerten is Avri Levitan, artistiek directeur en mede-oprichter van Musethica, ook nauw betrokken. De Zeister Muziekdagen toont hiermee haar sociale betrokkenheid door muziek te presenteren aan publiek dat vaak niet in staat is concerten te bezoeken. Deze concerten vormen tevens onderdeel van de onderwijsmethode ‘Musethica’, voor buitengewoon begaafde jonge musici op weg in hun carrière binnen de kamermuziek. Het Lenteconcert vormt de afsluiting van deze week.

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door