Bijzondere Muziekdagen

18/12/2020

Zaalbezetting
Vanwege de coronamaatregelen was het lange tijd onzeker of het dit jaar wél zou lukken om de Zeister Muziekdagen te organiseren. Gelukkig konden we op 14 augustus met enige beperkingen van start gaan en weer publiek ontvangen om samen te genieten van prachtige live muziek. Vanwege de anderhalvemeter-maatregel was de zaalcapaciteit aanzienlijk kleiner. Om toch meer publiek toe te kunnen laten hebben we besloten sommige concerten twee keer per avond aan te bieden. Dit bleek een goede zet voor musici en publiek. Nagenoeg alle concerten waren volledig uitverkocht.

Bijzondere concerten
In de historische Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente met haar prachtige akoestiek werd op het allerhoogste niveau gemusiceerd. Het gehele programma, samengesteld door artistiek leider Alexander Pavlovsky, bood veel variatie. Een onvergetelijk pianokwintet, een Schubertavond met liederen, nieuwe muziek met strijkers en trombone, unieke, zelden gehoorde bewerkingen en bijzondere kwartetten klonken vanaf het podium. Alle ensembles hebben grote indruk gemaakt: Jerusalem Quartet, Belcea Quartet, Goldmund Quartett met pianiste Nino Gvetadze, Alma Quartet met trombonist Jörgen van Rijen, Ruysdael Quartet met cellist Joachim Müller-Crépon, bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers.

De regio en verder
Onze concerten bereikten ook mensen ver buiten de regio van Zeist. Twee concerten zijn door NPO Radio 4 live uitgezonden en twee opgenomen voor uitzending op 7 en 14 september in het Avondconcert op Radio 4. Deze concerten worden daarnaast ook door verschillende buitenlandse zenders via de EBU (European Broadcasting Union) uitgezonden. Musici van de Zeister Muziekdagen waren ook te gast in verschillende andere Radio 4-programma’s.
De Zeister Muziekdagen waren op 21 augustus ook in de grote zaal van TivoliVredenburg Utrecht te gast met een concert door Belcea Quartet.
In de regio waren onze geselecteerde jonge talenten te horen in Beauforthuis, in de Hermitage Amsterdam, Muziekschool (DUMS) Utrecht, gasthuis Zaltbommel en Kasteel Amerongen.

Masterclasses
Tijdens de vrij toegankelijke masterclasses konden bezoekers van dichtbij ervaren hoe deze jonge talentvolle musici door gerenommeerde professionals werden gecoacht. Ons verdiepende talentontwikkelingsprogramma geniet inmiddels internationale bekendheid. 
Twee weken lang hebben zij masterclasses gevolgd en concerten gegeven op uiteenlopende locaties. Soms waren het prachtige historische zalen maar ze hebben ook in een half open tent gespeeld waar de regen en wind meedeed! 
Hoogtepunt was het vier uur durende marathonconcert op 27 augustus, de feestelijke afsluiting van de masterclasses. De jonge kwartetten speelden de sterren van de hemel! 

Musethica
Het Musethica-project bracht muziek van excellent niveau door het Barbican Quartet met altviolist Avri Levitan naar vele sociale instellingen. Intieme concerten werden gegeven in instellingen voor psychiatrie, gehandicapten en verzorgingstehuizen. Dit is waardevolle sociaal maatschappelijke betrokkenheid.

Familievoorstelling
We trokken ook de wijk in met de familievoorstelling Herrie in de Tent, speciaal voor de allerkleinsten. In de tuin van Slot Zeist en op het recreatiepark de Krakeling was er ook Herrie in de Tent. Gelukkig bleef het droog!

En verder
Tijdens de Zeister Muziekdagen was er nog meer te beleven. 
Leo Samama gaf een boeiende lezing over de geschiedenis en betekenis van het strijkkwartet door de eeuwen heen. Verfijning van de smaakpapillen kwam aan bod bij het wijnconcert met de blazers van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Voor de filmliefhebbers waren twee prachtige filmvoorstellingen te zien in Figi.  

Wandelaars konden (en kunnen nog steeds) genieten van een wandeling in de Zeister bossen waarbij op drie plekken muziek digitaal wordt gepresenteerd. De wandelroute is open tot 1 november.

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door