‘Voices and Destinies’

 

Nina Vitol, sopraan | Roman Zaslavsky, piano | Dmitri Makhtin, viool | Alexander Pavlovsky, altviool | Kyril Zlotnikov, cello | Gavriel Lipkind, cello

‘De violist Alexander Pavlovsky, artistiek leider van de Zeister Muziekdagen en geboren en getogen in Kiev, had dit volledig Russische programma al klaar toen Rusland aan Oekraïne de oorlog verklaarde. Hij zag om zich heen de discussies ontstaan of Russische muziek uitvoeren nog wel kan, maar zelf besloot hij het programma ongemoeid te laten, vanuit de overtuiging dat de discussie weinig zinvol is. Daarom koos hij voor het thema ‘Voices and Destinies’: iedere componist en musicus heeft zijn eigen stem, bestemming en verhaal.

Zelf treedt hij vanavond op in dit programma  met een keur aan muzikale vrienden. Naast liederen staan twee van de meest bekende Russische pianotrio’s op het programma: die van Rachmaninov en Sjostakovitsj. Het concert eindigt met het strijkkwartet van Anton Arenski.’

Rachmaninov componeerde zijn eerste pianotrio Elégiaque als 19-jarige conservatoriumstudent in 1892. Het pianotrio van zijn landgenoot Tsjaikovski stond model voor dit werk van Rachmaninov.
Het korte Pianotrio op. 8 van Sjostakovitsj is een jeugdwerk, hoewel veel van zijn latere componeerstijl hier al volop in door klinkt.
Het concert eindigt met het strijkkwartet van Anton Arenski. Deze Russische componist was – naast componist – dirigent, pianist en docent, met als bekendste leerlingen Sergej Rachmaninov en Alexander Skrjabin.

Over de musici

Programma details

Prijs: € 35 / 30 / 10 incl. pauzedrankje
Datum: 25 augustus 2022
Tijd: 20:15 - 22:15
Locatie: Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente

Sergej Rachmaninov

Pianotrio Élégiaque, no. 1

Michael Glinka & Pjotr I.Tchaikovsky

Liederen

Dmitri Sjostakovitsj

Pianotrio no. 1, op. 8

Aleksandr Dargomyzhsky & Sergej Rachmaninov

Liederen

Anton Arenski

Strijkkwartet no. 2, op. 35

Koop kaarten

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door