Viride Kwartet | Cuarteto Quiroga

 

Een van de doelstellingen van de masterclasses is het bijeen brengen van masters en jonge talenten. Tijdens dit concert kunt u zelf horen waar dit toe kan leiden. Masters van het Cuarteto Quiroga spelen samen met ons kwartet-in-residence, het Viride Kwartet,  het beroemdste octet ooit, bijna 200 jaar geleden gecomponeerd door de toen 16-jarige Felix Mendelssohn.

In Mendelssohns octet vormen de acht strijkers een eenheid, en dat was in die tijd volstrekt origineel. Het Scherzo is geïnspireerd op vier dichtregels uit de Walpurgisnachtstraum uit Goethe’s Faust. In het dagboek van Fanny Mendelssohn, de zus van Felix, staat genoteerd wat Felix voor ogen stond: Het hele stuk moet staccato en pianissimo worden gespeeld met af en toe een huivering van tremolo’s, want het verklankt datgene wat vreemd en ongewoon is en toch betoverend, alsof je je waant in de wereld der geesten, licht en zwevend, verheven boven het aardse.

25 Jaar eerder schreef de 30-jarige Beethoven zijn Strijkkwartet nr. 6 in Bes, op. 18, dat ook toen al een vernieuwend werk was. Na een speels allegro, een liedachtige melodieuze deel en een scherzo sluit dit kwartet af met het lang uitgesponnen en soms duistere laatste deel, La Malinconia.

Over het Viride Kwartet

Over het Cuarteto Quiroga

Programma details

Prijs: € 30 / 25 / 10
Datum: 14 augustus 2022
Tijd: 20:15 - 21:15
Locatie: Theater Slot Zeist | Zinzendorflaan 1 | Zeist

Ludwig van Beethoven

Strijkkwartet in Bes op.1, nr. 6

Felix Mendelssohn

Strijkoctet in Es, op. 20

Koop kaarten

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door