Quartetto di Cremona | Alexander Pavlovsky, altviool

 

Het Italiaanse Quartetto di Cremona werd onder meer onderscheiden met de Franco Buitoni Award voor hun verdiensten op het gebied van kamermuziek in Italië en bestaat al ruim 20 jaar. Samen met festivalleider en altviolist Alexander Pavlovsky treedt het gezelschap op in een warmbloedig programma met werken van Wolf, Verdi en Brahms.

Hugo Wolf baseerde zijn Italiaanse Serenade op de novelle Uit het leven van een nietsnut van de Duitse romantische schrijver Joseph Eichendorff. Tussen de licht humoristische klanken door hoort u wellicht een vleugje romantisch sentiment.
In Napels schreef Giuseppe Verdi zijn eigen Italiaanse serenade, een werk vol operateske muzikale gebaren en poëtische klanken, in de vorm van een strijkkwartet. Hij was er echter van overtuigd dat het Italiaanse publiek niet van het genre strijkkwartet hield: ‘Het strijkkwartet is een plant die niet goed gedijt in het Italiaanse klimaat’.

Toen Brahms 57 jaar oud was stuurde hij het manuscript van zijn tweede strijkkwintet naar zijn uitgever met de mededeling dat hij het nu echt voor gezien hield. Hij wilde zijn carrière afsluiten met een bijzonder werk, het strijkkwintet op. 111. Tijdens het componeren van dit strijkkwintet was Brahms op vakantie in de Oostenrijkse Alpen. Het stuk ademt dan ook de sfeer van zomer, frisse berglucht en het panoramisch landschap waar de componist zo van genoot.

Over het Quartetto di Cremona

Over Alexander Pavlovsky

Dit concert wordt gesponsord door Rodermond Optiek.

Programma details

Prijs: € 35 / 30 / 10 incl. pauzedrankje
Datum: 23 augustus 2022
Tijd: 20:15 - 22:15
Locatie: Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente

Hugo Wolf

Italiaanse Serenade

Giuseppe Verdi

Strijkkwartet in e

Johannes Brahms

Strijkkwintet in G, op. 111, nr. 2

Koop kaarten

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door