Geschiedenis

Voortkomend uit een ambitieus plan uit het voorjaar van 1990 van de oprichters Zvi Maschkowski en Steven Matthijsen,  vond in dat jaar het eerste festival plaats. De eerste twee festivals, in 1990 en 1991, vonden plaats in het Beauforthuis. Het festival heette in die jaren dan ook de Beaufort Muziekdagen.

Daniel Quartet 1994

Aan het eind van het tweede jaar werd duidelijk dat het Beauforthuis te klein was en dat een grotere ruimte nodig was. Toen is de stap gezet om het festival te verhuizen naar de kerk van de Evangelische Broedergemeente. Het festival veranderde van naam: de Beaufort Muziekdagen werd de Daniel Muziekdagen, vernoemd naar het Daniel Quartet. De cellist van dit kwartet, Zvi Maschkowski, was tot en met 2008 tevens artistiek leider van het festival. De leden van het Daniel Quartet gaven concerten en waren docent bij de masterclasses. Vanaf het begin is talentontwikkeling een belangrijke doelstelling geweest.

uitreiking Erepenning Zeist; burgemeester Rudi Boekhoven, Daniel Quartet

Na ruim tien jaar gaf het Daniel Kwartet geleidelijk zijn spilfunctie op en de focus van het festival verbreedde zich: meer en meer andere musici werden uitgenodigd om te komen optreden en doceren bij de masterclasses. Bij het derde lustrum in 2004 werd de naam dan ook veranderd in Zeister Muziekdagen. In datzelfde jaar ontving het Daniel Kwartet een Erepenning der Gemeente Zeist ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan.

In de jaren na 2004 treedt het Jerusalem Quartet jaarlijks op en geven de leden van het kwartet ook masterclasses. Het was dan ook bijna vanzelfsprekend dat Alexander Pavlovsky, de eerste violist van het internationaal bekende Jerusalem Quartet in 2008 de nieuwe artistiek directeur werd. Alexander Pavlovsky is een gerenommeerd violist, maar ook een begaafd docent. Hierdoor zijn we in staat om én elk festival een fantastische concertreeks te presenteren, maar ook om talentontwikkeling op het hoogste niveau te bieden.

Onder leiding van Alexander Pavlovsky heeft het festival zich verder uitgebreid en heeft het een meer internationale reputatie gekregen.

Ensembles die tijdens het festival optraden:
Hagen Quartett, Israel String Quartet, Jerusalem Quartet, Ruysdael Kwartet, Artemis Quartet, Trio Chausson, Cuarteto Casals, Cuarteto Quiroga, Kam-Porat Trio, Lucas en Arthur Jussen, Belcea Quartet, Emerson String Quartet, Schumann Quartett, Van Baerle Trio, Bennewitz Quartet, Novus String Quartet, Szymanowski Quartet, Anemos Arts Ensemble, Klieser / Bielow / Schuch: Horn Trio, Dudok Quartet Amsterdam, Sitkovetsky Piano Trio, Animoso, Ebonit Saxofoonkwartet, Borodin Quartet, Pavel Haas Quartet, Arcadia Quartet, Quatuor Danel, Trio Suleika, Pražák Quartet, Matangi Quartet, Utrecht String Quartet, Zemlinsky Quartet, Quatuor Ysaÿe, Atrium String Quartet, Duo Montefiore, Animato Kwartet, Busch Trio en Quatuor Modigliani.

Verder trad een groot aantal solisten op:
De pianisten Denis Kozhukhin, Boris Giltburg, Hannes Minnaar, Eckart Heiligers, Alexander Melnikov, Hans Eijsackers, Lily Maisky, Robert Kulek, Matan Porat, Ben Kim, Jacques Ammon, Bas Verheijden, Ella Pavlovsky, Mila Baslawskaja, Gerard Bouwhuis, Eliane Rodrigues, Marcel Worms, Pedro Borges en Elisabeth Leonskaja, harpist Remy van Kesteren, mezzosopraan Christianne Stotijn, sopranen Chen Reiss, Hilla Baggio, bariton Martijn Cornet, zangeres Wende Snijders, cellisten Gary Hoffman, Valentin Erben, Gavriel Lipkind, Orfeo Mandozzi, Marcin Sieniawski, Ella van Poucke, Dmitri Ferschtman, Taco Kooistra, Boris Andrianov, Irene Enzlin, violisten Boris Brovtsyn, Shmuel Ashkenasi, Andrej Bielow, Tomoko Akasaka, Ursula Schoch, Niek Baar, altviolisten Vladimir Mykitka, Esther van Stralen, Dana Zemtsov, Avri Levitan, klarinettisten Sharon Kam, Michael Hesselink, Joan Enric Lluna, Nancy Braithwaite, Sjef Douwes, Harry-Imre Dijkstra, Paul Meyer, fagottist Bram van Sambeek, contrabassist Matthew Midgley, Ying Lai Green, hoornisten Martin van de Merwe, Ron Schaaper, trompettist Eric Vloeimans, fluitiste Marieke Schneemann en hoboïst Alexei Ogrintchouk.

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door