Over de musici

Sharon Kam klarinet
De Israëlisch-Duitse Sharon Kam wordt beschouwd als een van ’s werelds beste klarinettisten, die al meer dan 20 jaar optreedt met de grote orkesten in de VS, Europa en Japan. De klarinetwerken van Mozart hebben sinds het begin van haar carrière een belangrijke rol gespeeld. Zo debuteerde ze op 16-jarige leeftijd met diens beroemde Klarinetconcert met het Israel Philharmonic Orchestra o.l.v. Zubin Mehta. Als onderdeel van de viering van Mozarts 250ste geboortejaar speelde ze zijn Klarinetconcert live in een tv-uitzending die in 33 landen werd uitgezonden. Als bevlogen kamermusicus werkt ze regelmatig samen met artiesten als Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Enrico Pace en het Jerusalem Quartet. Behalve in het klassieke repertoire is ze ook thuis in hedendaagse muziek en jazz, en ze speelde onder meer wereldpremières van Krzysztof Penderecki, Herbert Willi en Peter Ruzicka. Haar recente trio-album Contrasts, die ze samen met haar vaste partners Ori Kam en Matan Porat opnam, werd onmiddellijk onderscheiden met de Preis der Deutschen Schallplattenkritik.
www.sharonkam.com

Quirine Viersen cello

“Ik wil cello spelen vanuit het hart, spelen om de puurheid en essentie van de muziek over te brengen. Het voelt ook als de juiste manier om de luisteraar mee te nemen, samen ‘ontketend’ te raken”, aldus celliste Quirine Viersen. Haar vader Yke Viersen (oud-cellist van het Koninklijk Concertgebouworkest), Dimitri Ferschtman, Natalia Gutman en vooral Heinrich Schiff waren van grote invloed op haar ontwikkeling. Quirine speelde het cellorepertoire onder meer met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Zubin Mehta en vervolgens bij orkesten als het KCO, Israel Philharmonic Orchestra en Orchestra Sinfonico di Milano Giuseppe Verdi. Ze werkte met dirigenten als Bernard Haitink, Marc Albrecht en Claus Peter Flor. Quirine Viersen werkte bijna 20 jaar samen met pianiste Silke Avenhaus. Meer recent zijn haar recitals met de pianisten Enrico Pace en Thomas Beijer, met wie ze ook haar nieuwste cd opnam. Verder trad ze onder meer op met de violisten Leonidas Kavakos, Liza Ferschtman en Simone Lamsma.
www.quirineviersen.com

Enrico Pace piano
De fameuze Italiaanse pianist Enrico Pace begon zijn internationale carrière na het winnen van het internationale Franz Liszt Pianoconcours 1989 in Utrecht. Inmiddels is hij een veelgevraagd artiest, die over de hele wereld optreedt met grote orkesten onder leiding van dirigenten als Roberto Benzi, Mark Elder, Carlo Rizzi en Vassily Sinaisky. Enrico Pace werkt regelmatig samen met musici als klarinettiste Sharon Kam, pianist Igor Roma en de violisten Frank Peter Zimmermann en Liza Ferschtman. Met violist Leonidas Kavakos realiseerde hij diverse projecten, waaronder een Beethoven Sonate-cyclus in onder andere New York, Milaan, Amsterdam en tijdens de Salzburger Festspiele. De cd-opname die volgde werd onmiddellijk genomineerd voor een Grammy Award. Met Frank Peter Zimmermann speelde hij een serie Sonates van Bach in o.a. Amsterdam, Zürich en Frankfurt, en maakte met hem ook cd-opnames van Busoni’s Vioolsonate nr. 2 en de zes Sonates voor viool en piano van Bach.
www.nymusartists.com/artist/enrico-pace/

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door