Artistiek leider

“Een strijkkwartet brengt een sterke muzikale boodschap en zorgt voor onvergetelijke
en magische momenten die we verschillend ervaren, maar die we delen en die ons verbinden”

©ThomasSykora

Alexander Pavlovsky is oprichter en eerste violist van het wereldberoemde Jerusalem Quartet, en daarnaast een veelzijdig en internationaal veelgevraagd kamermusicus, solist en pedagoog.

Alexander werd geboren in Kiev, Oekraïne, en emigreerde met zijn familie naar Israël in 1991. Hij voltooide zijn opleiding aan de Jerusalem Academy of Music and Dance bij Professor Matvey Liberman en is volger van de school van David Oistrach.

Met het Jerusalem Quartet treedt hij geregeld op in de grote steden in Noord-Amerika, o.a. in New York, Chicago, Los Angeles en Philadelphia, en in Europa vierde het kwartet triomfen in concertzalen als de Tonhalle Zürich, de Münchner Herkulessaal, Wigmore Hall in Londen, de Salle Pleyel in Parijs en het Berliner Konzerthaus. Hiernaast maakt het ensemble regelmatig tournees naar Azië en Australië.

Als solist en kamermuziekspeler was hij onder meer te gast tijdens internationale festivals in Verbier, Schleswig-Holstein, Gstaad, Rheingau, Salzburg en Amsterdam, en tijdens de Schubertiade in Oostenrijk.

Alexander Pavlovsky werkte samen met fameuze musici als Sir András Schiff, Daniel Barenboim, Mitsuko Uchida, Jessye Norman, Alexander Melnikov, Denis Kozhukhin, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Joshua Bell, Sharon Kam, Alisa Weilerstein, Martin Frost, Andreas Ottensamer en Tabea Zimmermann. Ook trad hij op met het Szymanowski Quartet, Belcea Quartet, Quatuor Ébène, Pražák Quartet en Vermeer Quartet.

De vele cd-opnamen die hij maakte met het Jerusalem Quartet wonnen maar liefst drie BBC Music Magazine Awards en een aantal Diapasons D’Or.

Sinds 2022 bekleedt Alexander Pavlovsky een professoraat op het gebied van kamermuziek voor strijkers aan de Universiteit van Graz, en sinds 2008 is hij artistiek leider van de Zeister Muziekdagen & Masterclasses. Daarnaast geeft hij masterclasses in Europa, Noord-Amerika en Azië. Door Alexanders kennis en ervaring wordt hij door zijn studenten van grote waarde beschouwd op het gebied van hun ontwikkeling op (persoonlijke en ensemble-)klank en podium-performance.

Alexander Pavlovsky bespeelt een Stradivarius uit 1696, die hem in bruikleen werd gegeven door een anonieme weldoener, en een Stefan-Peter Greiner viool uit 2009.

Zeister Muziekdagen wordt gesteund door