17 - 31 augustus 2019

Young Strings Zeist

 

Ontwikkeling van jong talent

De ontwikkeling van jong talent is een van de belangrijkste doelstellingen van de Zeister Muziekdagen. Het spelen van kamermuziek is onmisbaar voor de muzikale ontwikkeling. Dat geldt niet alleen voor musici die in een ensemble willen spelen, maar ook voor solisten. De Zeister Muziekdagen wil dat graag stimuleren. Naast het masterclassprogramma, adopteert het festival daarom al sinds 2010 voor een aantal jaar een jong, Nederlands strijkkwartet. Zo hoopt zij heel jonge leerlingen - veelal in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar - enthousiast te maken voor het spelen van kamermuziek.

Young Strings Zeist

 

Leren spelen in kwartetvorm betekent leren op elkaar te letten, aandachtig te luisteren, te anticiperen op het spel van de anderen en zo de balans te vinden waardoor één klank ontstaat. Het is samen toewerken naar een resultaat en elkaar daarbij stimuleren en ondersteunen. Spelen in een kwartet is dan ook een van de moeilijkste, maar ook mooiste vormen van musiceren. Jongeren zijn daar niet altijd aan toe. Vroeg beginnen en een goede begeleiding zijn dan van onschatbare waarde voor hun latere ontwikkeling. Vaak is al na een jaar hoorbaar hoe het samenspel is gegroeid.

 

Selectie van deelnemers aan dit programma vindt plaats door Liesbeth Ackermans. Zij is verbonden als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). In nauw overleg met Alexander Pavlovsky stelt zij een kwartet samen, dat gedurende het hele jaar op regelmatige tijden bij hen les heeft. Deze lessen van minimaal twee uur volgen de musici naast hun middelbare schoolopleiding en hun reguliere lessen aan de Jong Talent Klassen van Nederlandse conservatoria.

Aan het einde van het festivaljaar neemt het kwartet een hele week deel aan de masterclasses van het festival. Zij draaien gedurende die week volledig mee met het schema van de andere studenten: ze volgen de masterclasses en treden op tijdens de Studententournee. Zij doen zo de nodige podiumervaring op en treden op als ambassadeur van het festival. Dat is ook het moment dat Alexander Pavlovsky beoordeelt of zij voor een nieuw jaar in aanmerking komen.

 

De stichting Zeister Muziekdagen neemt de financiering van zowel de genoemde lessen, als de deelname aan de masterclasses voor haar rekening. Na het Youngsters Corner Quartet en het Gióvani Kwartet valt sinds 2017 deze eer te beurt aan Young Strings Zeist.

 

Young Strings Zeist (2017 - heden)

Janna Maurer (2001) en Dario Hulsing (2004) - viool | Sunniva Skaug (2003) - altviool | Thomas Prechal (2004) - cello

 

Janna speelt vanaf haar zesde jaar viool en maakte anderhalf jaar deel uit van de Fancy Fiddlers. Begin 2017 werd zij aangenomen als leerling van de Academie Muzikaal Talent (AMT) van de HKU.

Janna speelt op een viool van Willem Bouwman uit 1956, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

Dario begon met viool spelen toen hij vier en een half jaar oud was. Hij studeerde twee jaar aan de Sweelinck Academie in Amsterdam en is sinds 2016 leerling aan de Academie Muzikaal Talent (AMT) van de HKU.

 

Sunniva speelt niet alleen altviool, maar ook piano en volgde zanglessen. Zij studeert nu viool aan het Hellendaal Instituut, dat samenwerkt met Codarts in Rotterdam.

Sunniva bespeelt een altviool van Daniël Royé, gebouwd in 2016.

 

Thomas begon met cellolessen toen hij vijf jaar was.  Hij speelt niet alleen cello, maar improviseert graag op de piano en componeert. Sinds 2014 is hij leerling aan de Academie Muzikaal Talent (AMT) van de HKU.

 

Alle leden van het kwartet hebben individueel al diverse prijzen behaald bij concoursen.

 

 

Gióvani Kwartet Zeist (2014 – 2016)

Pieternel Tils (1999) en Vera Beumer (2001) - viool | Anuschka Pedano (2000) - altviool | Florianne Remme (2000) - cello

 

Alle leden van dit kwartet studeren inmiddels aan het conservatorium en zijn op weg naar een professionele carrière.

 

 

Youngster Corner Kwartet (2010 - 2013)

Laura Lunansky (1995) en Lena Lefringhausen (1996) - viool| Hessel Moeselaar (1995) - altviool | Kalle de Bie (1994) - cello

 

De vier musici van dit kwartet hebben inmiddels hun Bachelor behaald en werken hard voor hun masterdiploma aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Utrecht.