15 - 29 augustus 2020

Lenteconcert: 14 maart 2020 | 20.15 uur

Musethica

Musethica

Talentontwikkeling speelt een grote rol bij de Zeister Muziekdagen. Zo introduceerden we in 2019 een samenwerking met de organisatie Musethica. Avri Levitan, artistiek leider en medeoprichter van Musethica, coachte volgens het concept van Musethica het Rising Stars concert.

Waar staat Musethica voor? Het biedt een programma voor getalenteerde jonge musici aan het begin van hun carrière. Samen met zorgvuldig gekozen mentoren bereiden de musici kwalitatief hoogstaande concertprogramma’s voor. De mentor treedt bij deze concerten op als lid van het uitvoerend ensemble.
Centraal staat de gedachte dat elke uitvoerend musicus, jong of oud, een brug vormt tussen componist en publiek. Naar de mening van Musethica krijgen muziekstudenten vandaag de dag tijdens hun conservatoriumopleiding te weinig gelegenheid om op te treden in niet-competitieve situaties. Zij zouden meer kansen moeten krijgen om “intuïtief” en “artistiek” te spelen, in plaats van “technisch” en “mechanisch”. Er is daardoor voor de studenten te weinig gelegenheid om muzikale ideeën te ontwikkelen over de uit te voeren muziek en deze uit te proberen voor publiek. De intuïtieve ontwikkeling kan pas tot bloei komen door optreden, heel veel optreden. Pas dan wordt de jonge musicus vrij om te spelen, of hij/zij nu solist is of in een ensemble speelt.
In aanloop naar ons Lenteconcert wordt bovenstaand gedachtengoed in praktijk gebracht. De jonge leden van het Viride Kwartet worden vijf dagen lang gecoacht door Alexander Pavlovsky, een bijzonder ervaren mentor. Zij sluiten deze voor hen intensieve week af met een concert voor reguliere bezoekers van onze kamermuziekconcerten, op 14 maart in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente.

Vóórdat dit afsluitend concert (ons Lenteconcert) plaatsvindt, verzorgt het ensemble minimaal zes concerten in instellingen voor een publiek dat normaliter is uitgesloten van het bijwonen van een regulier concert. Dit kunnen ziekenhuizen, instellingen voor ouderen of plekken voor speciaal onderwijs zijn. Deze - besloten - voorbereidingsconcerten zijn gepland op 12 en 13 maart. Zo treedt het ensemble op in Altrecht Zeist, Altrecht Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht en Warande, wooncentrum voor ouderen in Zeist. Het mooie van dit concept is, dat het niet alleen leerzaam is voor de musici, maar ook dat het muziek presenteert voor een breed publiek en dat door de culturele uitwisseling naar een meer inclusieve samenleving wordt toegewerkt. Wie meer wil weten over de ideeën achter dit inspirerende coaching programma, kijkt op musethica.org.

 

Logo Musethica