15 - 29 augustus 2020

Lenteconcert: 14 maart 2020

Musethica

Musethica

 

Musethica is een unieke onderwijsmethode voor getalenteerde jonge musici aan het begin van hun carrière. Samen met ervaren en zorgvuldig gekozen mentoren, bereiden de jonge musici kwalitatief hoogstaande concertprogramma’s voor. De mentor treedt bij deze concerten samen op met de musici als lid van het uitvoerend ensemble. Een belangrijk aspect van Musethica is dat ten minste 85% van deze concerten buiten de grote concertzalen ten gehore wordt gebracht. Er wordt prioriteit gegeven aan het spelen voor een publiek dat normaliter uitgesloten is van het bijwonen van concerten, of het risico loopt daarvan uitgesloten te worden. Denk aan mensen die verblijven in ziekenhuizen, instellingen voor speciaal onderwijs, gevangenissen, tehuizen voor (dementerende) ouderen, etc. Een uiterst waardevolle praktijkervaring die vervolgens wordt besproken en verder uitgewerkt tijdens de masterclasses die eveneens deel uitmaken van de methode.De voorbereiding voor een concert en de daadwerkelijke uitvoering op dit soort bijzondere locaties zijn zowel een artistieke als een emotionele uitdaging voor de studenten, die hen helpt groeien als musici. De overige 15% van de concerten wordt in de reguliere concertzalen uitgevoerd.

 

Per jaar worden minimaal honderd concerten gegeven. Naast de educatieve waarde die het programma heeft, brengt het muziek naar een breed publiek en stimuleert Musethica bovendien een meer open samenleving door de culturele uitwisseling. De studenten ontwikkelen een nieuw begrip van zowel de muziek als van hun eigen rol als professionele musici in de maatschappij. Het doel is om het Musethica-model in het hoger onderwijs te integreren, zodat veel meer mensen kunnen genieten van concerten in vergelijking met het bestaande systeem. Zowel musici als mentoren werken zonder vergoeding.

 

Musethica is opgericht door altviolist Avri Levitan. In 2012 ging het onder auspiciën van professor Carmen Marcuello officieel van start in Zaragoza, Spanje. Musethica is reeds actief in Duitsland, Israël, Polen, Spanje en Zweden en heeft samenwerkingspartners in Oostenrijk, China en Frankrijk. Dit jaar wordt Musethica tijdens de Zeister Muziekdagen in Nederland geïntroduceerd.

 

Locaties

In samenwerking met Musethica verzorgt de Zeister Muziekdagen dit jaar concerten in het Warande Wooncentrum Heerewegen en het Bovenwegen Warande Verpleeghotel in Zeist, bij ggz-instelling Altrecht in Zeist en in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Tijdens het Rising Stars concert kan ook ons eigen publiek kennis maken met Musethica.

 

musethica.org

 

Logo Musethica