zomerfestival 15 - 29 augustus 2020 afgelast

Musethica

Talentontwikkeling speelt een grote rol bij de Zeister Muziekdagen. Zo introduceerden we in 2019 een samenwerking met de organisatie Musethica. Avri Levitan, artistiek leider en medeoprichter van Musethica, coachte volgens het concept van Musethica het Rising Stars concert.

Waar staat Musethica voor? Het biedt een programma voor getalenteerde jonge musici aan het begin van hun carrière. Samen met zorgvuldig gekozen mentoren bereiden de musici kwalitatief hoogstaande concertprogramma’s voor. De mentor treedt bij deze concerten op als lid van het uitvoerend ensemble.
Centraal staat de gedachte dat elke uitvoerend musicus, jong of oud, een brug vormt tussen componist en publiek. Naar de mening van Musethica krijgen muziekstudenten vandaag de dag tijdens hun conservatoriumopleiding te weinig gelegenheid om op te treden in niet-competitieve situaties. Zij zouden meer kansen moeten krijgen om “intuïtief” en “artistiek” te spelen, in plaats van “technisch” en “mechanisch”. Er is daardoor voor de studenten te weinig gelegenheid om muzikale ideeën te ontwikkelen over de uit te voeren muziek en deze uit te proberen voor publiek. De intuïtieve ontwikkeling kan pas tot bloei komen door optreden, heel veel optreden. Pas dan wordt de jonge musicus vrij om te spelen, of hij/zij nu solist is of in een ensemble speelt.

 

Het mooie van dit concept is, dat het niet alleen leerzaam is voor de musici, maar ook dat het muziek presenteert voor een breed publiek en dat door de culturele uitwisseling naar een meer inclusieve samenleving wordt toegewerkt. Wie meer wil weten over de ideeën achter dit inspirerende coaching programma, kijkt op musethica.org.

 

Zie de video Different Kinds Of Listeners voor bijzondere ervaringen van de musici.

Logo Musethica