zomerfestival 15 - 29 augustus 2020 afgelast

Jong Talent kwartet

De ontwikkeling van jong talent is een van de doelstellingen van de Zeister Muziekdagen. Het spelen van kamermuziek is onmisbaar voor verdere muzikale vorming. Dat geldt niet alleen voor musici die in een ensemble willen spelen, maar ook voor solisten. De Zeister Muziekdagen wil dat graag stimuleren.

Sinds 2010 neemt de Zeister Muziekdagen een jong, Nederlands strijkkwartet voor een aantal jaren onder haar vleugels. Zo hopen wij jonge leerlingen, al verbonden aan de Jong Talent Klassen van de Nederlandse conservatoria enthousiast te maken voor het spelen in een strijkkwartet.

In het verleden zijn het Youngsters Corner Quartet, het Gióvani Kwartet en het Young Strings Zeist geadopteerd door de Zeister Muziekdagen. Voor het festivaljaar 2019 - 2020 is het Viride Kwartet geselecteerd als kwartet

‘in residence’. Bij het Viride Kwartet spreken we, in tegenstelling tot de drie eerdere kwartetten, niet van adoptie maar van een in-residence omdat het Viride Kwartet bij de eerste ontmoeting al twee jaar als kwartet samenwerkte en in verhouding op een opvallend hoog niveau.

Het kwartet is door het jaar gecoacht door Alexander Pavlovsky, die ook speciaal voor hen ervaren collega’s uitnodigde om masterclasses te geven zoals bijvoorbeeld Kyril Zlotnikov (cellist van het Jerusalem Quartet). Ook trad het kwartet op als ambassadeur van het festival. In augustus, bij de afsluiting van het festivaljaar, zou het kwartet deelnemen aan onze masterclasses en optreden bij onze Jong Talent concerten. Aan het eind van het festival zou Alexander Pavlovsky beoordelen of zij voor een nieuw jaar in aanmerking komen. Het Zomerfestival kan jammer genoeg geen doorgang vinden en de voortgang voor volgend seizoen zal later bepaald worden.

Viride Kwartet (2019 - 2020)

Salomé Bonnema (2001) en Iris Kengen (2000) – viool | Sedna Heitzman (2000) – altviool | Jurre Koopmans (2002) - cello

In 2017 ontmoette het viertal elkaar op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze besloten een kwartet te vormen en vielen al direct op door hun hechte band, die goed doorklinkt in hun spel, en hun technisch niveau. In de twee jaar dat zij nu als kwartet samenspelen hebben ze zich enorm ontwikkeld, ook dankzij lessen van leden van onder meer het Matangi Quartet en het Dudok Quartet. In 2019 kreeg het kwartet een stipendium van Het Kersjes Fonds.

 

Young Strings Zeist (2017 - 2019)

Janna Maurer (2001) en Dario Hulsing (2004) - viool | Sunniva Skaug (2003) - altviool | Thomas Prechal (2004) - cello

De vier musici zijn naast hun middelbare school leerling aan de Academie Muzikaal Talent (AMT) van de HKU of het Hellendaal Instituut, dat samenwerkt met Codarts in Rotterdam. Alle leden hebben individueel al diverse prijzen behaald bij concoursen.

 

Gióvani Kwartet Zeist (2014 – 2016)

Pieternel Tils (1999) en Vera Beumer (2001) - viool | Anuschka Pedano (2000) - altviool | Florianne Remme (2000) - cello

Alle leden van dit kwartet zijn op weg naar een professionele carrière.

 

Youngster Corner Kwartet (2010 - 2013)

Laura Lunansky (1995) en Lena Lefringhausen (1996) - viool | Hessel Moeselaar (1995) - altviool | Kalle de Bie (1994) - cello

De vier musici van dit kwartet hebben inmiddels hun Bachelor behaald en werken hard voor hun masterdiploma aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Utrecht.