17 - 31 augustus 2019

Geschiedenis

In 1990 ging het festival van start als de Daniel Muziekdagen, vernoemd naar het Daniel Quartet. De cellist van dit kwartet Zvi Maschkowski en Zeistenaar Steven Matthijsen waren de oprichters van het festival.

De leden van het Daniel Quartet gaven de concerten en waren tevens docent bij de masterclasses. Voor zijn inzet voor het culturele leven van Zeist ontving het kwartet in 2003 de Ereprijs der gemeente Zeist uit handen van burgemeester R. Boekhoven.

Daniel Muziekdagen worden Zeister Muziekdagen

Na 2000 traden naast het Daniel Quartet steeds vaker ook andere ensembles op. Daarom kreeg het festival in 2004 een andere naam: Zeister Muziekdagen. In de loop der jaren waren onder meer te horen: Cuarteto Casals, Jerusalem Quartet, Matangi Quartet, Pražák Quartet, Quatuor Danel, Quatuor Ysaÿe, Szymanowski Quartet, Ruysdael Quartet, Trio Mondrian, Vermeer Quartet, Borodin Quartet en Zemlinsky Quartet. Vaak speelden zij samen met beroemde solisten.

Een nieuwe artistiek leider

Zvi Maschkowski was tot 2008 artistiek leider. Sinds 2009 is Alexander Pavlovsky, eerste violist van het internationaal bekende Jerusalem Quartet, artistiek leider van het festival. Ieder jaar oogst de Zeister Muziekdagen veel lof van bezoekers, musici, studenten en de pers.

Onder de leiding van Pavlovsky breidde het festival zich verder uit en kreeg het een meer internationale reputatie. Dit vertaalde zich in optredens van onder andere het Belcea Quartet, Emerson String Quartet, Artemis Quartett, Pavel Haas Quartet en het Cuarteto Quiroga. Ook traden op het Nederlandse Van Baerle Trio, de broers Lucas en Arthur Jussen, harpist Remy van Kesteren en fagottist Bram van Sambeek. Verder waren solisten als de pianisten Denis Kozhukhin, Boris Giltburg, Alexander Melnikov, mezzosopraan Christianne Stotijn en cellist Gary Hoffman te gast.

EFFE-label voor Zeister Muziekdagen

De Zeister Muziekdagen mag sinds 2015 het EFFE kwaliteitslabel voeren, als een van 'Europe's remarkable festivals'. Dit label wordt door het platform Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) toegekend aan festivals die zich onderscheiden door artistieke kwaliteit, lokale betrokkenheid en internationale oriëntatie. Uit het juryrapport: "For more than 25 years the festival keeps up with high artistic quality, creating opportunities for new talented artists and connecting to the audience." EFFE is een initiatief van de European Festivals Association.

 

 

 

 

 

 

Activiteitenverslag 2018