11 - 25 augustus 2018

 

Matan Porat pianist bij Sherlock Jr.

 

Vorig jaar speelde Matan Porat live tijdens de vertoning van de film The General in Hotel Theater Figi. Het was een groot succes. Dit jaar komt hij daarom terug met Sherlock Jr.Naast zijn eigen compositie, speelt hij ook nog werken van Debussy en van Gershwin. Sherlock Jr.

In de komische film Sherlock Jr. droomt een bioscoop-operateur – gespeeld door Buster Keaton - van een carrière als detective. Nadat zijn rivaal in de liefde hem een hak zet, valt hij op het werk in slaap en probeert het mysterie te ontrafelen.

Op ClevelandClassical.com zei Matan Porat over Keaton: 'Hij was een van de grote genieën van zijn tijd. Het is veel moeilijker om te improviseren bij een komische film dan bij een langzame serieuze film. En omdat Keatons films zo vakkundig in elkaar zitten, zijn ze een uitdaging. Ik moet de muziek heel precies laten passen bij alles wat hij op het doek doet. Maar ik geniet van deze uitdaging en nu vind ik het zelfs leuker om bij komische films te improviseren.'

 

Improvisatie

Matan Porat studeerde bij Emanuel Krasovsky, Maria João Pires en Murray Perahia. Hij behaalde zijn Master aan de beroemde Juilliard School in New York. Zijn carrière als filmpianist begon tijdens het Marlboro Music Festival. Bij verjaardagen van medewerkers en deelnemers speelde hij improvisaties op Happy Birthday. Omdat hij ook componeert, kostte het hem weinig moeite om dat telkens in een andere muziekstijl te doen. Festivaldirecteur Richard Goode, met wie hij een voorliefde voor films deelt, vroeg hem op een dag om ook eens bij een stomme film piano te spelen. Zijn eerste improvisatie deed hij bij de film Metropolis van Fritz Lang. Sindsdien is hij elk jaar filmpianist tijdens het ChamberFest Cleveland.

 

Concert

Matan Porat zal naast de filmmuziek ook twee solowerken ten gehore brengen. Om te beginnen Prélude à l’après-midi d’un faune van Debussy, waarover de Franse componist en dirigent Pierre Boulez zei dat met het verschijnen ervan de moderne muziek begon. Twintig jaar later kwam Gershwin met zijn in alle haast gecomponeerde Rhapsody in blue, een mix van jazz en klassieke muziek, vol van musical allure. Tot op de dag van vandaag is het opzwepende werk een hit, bekend bij een groot publiek.

 

Locatie Hotel Theater Figi - Willem Pijperzaal, Het Rond 2, Zeist
Datum woensdag 22 augustus
Tijd 20.15 uur
Toegang 

Kaarten à € 17,50 zijn verkrijgbaar via de site van Hotel Theater Figi of

telefonisch via 030 69 27 400