11 - 25 augustus 2018

Lezing Leo Samama

 

Beethoven schreef in de laatste jaren van zijn leven vijf strijkkwartetten die nog altijd tot de hoogtepunten in de kamermuziek gerekend worden. Toch wordt over deze kwartetten ook gezegd dat ze ontoegankelijk zouden zijn voor de ‘gewone’ mens. Musicoloog en componist Leo Samama reikt u de helpende hand.

 

Volgens Samama is het waar dat Beethoven de lat hoog legde bij het schrijven van zijn kwartetten, maar dat betekent geenszins dat ze alleen voor geoefende luisteraars te bevatten zijn. Samama vertelt over deze kwartetten en laat u horen dat de vijf die centraal staan in deze lezing elk boordevol prachtige melodieën zit. Er zijn spannende en betoverende momenten, ze klinken nu eens geestig spits, zijn dan weer van een onpeilbare diepgang. Volgens Samama typeren afwisseling, grilligheid en berusting Beethovens laatste composities.

 

De lezing vormt bovendien een goede opmaat naar het concert van deze avond, wanneer het Jerusalem Quartet drie strijkkwartetten van Beethoven uitvoert.

 

Het Strijkkwartet

Dit voorjaar verscheen Samama’s boek Het Strijkkwartet, enig in zijn soort. Er is geen enkel Nederlandstalig boek dat zo uitvoerig ingaat op de geschiedenis van de muziek voor strijkkwartetten vanaf het eerste begin tot nu. Daarmee heeft hij een luistergids willen bieden niet alleen voor musici, maar ook voor luisteraars om hun weg te vinden in de wereld van het strijkkwartet.

 

‘Wat een luxe dat een muzikale veelvraat en wandelende encyclopedie als Samama zijn tijd en passie stak in een gespecialiseerd boek als dit.’ ~ Mischa Spel, NRC Handelsblad

 

Locatie Kleine Kerkzaal, Zusterplein 20, 3703 CB Zeist
Datum dinsdag 21 augustus
Tijd 16:30
Toegang  Gratis, reserveren is niet nodig