15 - 29 augustus 2020

Lenteconcert: 14 maart 2020 | 20.15 uur

 

Kevin Toma over filmmuziek

woensdag 28 augustus | 19.30 uur

 

De lezing van Kevin Toma draagt de toepasselijke titel Het klinkt als muziek in de ogen - de essentiële rol van muziek in films. We zijn geneigd film uitsluitend te zien als een visueel medium, maar hoe anders zouden we de beelden ervaren als er geen geluid bij zat of als de componist voor net iets andere muziek had gekozen. Filmmuziek en -geluid worden ondergewaardeerd, vindt Kevin Toma. Muziek en geluid worden te vaak als aanvulling gezien, terwijl ze een wezenlijk onderdeel van de film zijn en het ritme en de emotionele zeggingskracht sterk beïnvloeden. Als toeschouwer kun je de beelden niet los zien van de geluiden en de muziek die erbij klinken. Een boeiende, met filmfragmenten gelardeerde lezing waarin veel te zien en vooral ook te horen is.

 

Kevin TomaKevin Toma

Kevin Toma studeerde filmwetenschappen aan wat tegenwoordig de Radboud Universiteit heet. Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant en werkte later als webredacteur voor Cinema.nl. Tevens is hij filmdocent bij onder meer het Louis Hartoper Complex in Utrecht en dj.

 

Als muzikant en componist is hij autodidact. Al sinds 1994 begeleidt hij muziek voor stomme films en schreef daarnaast in opdracht van onder andere Filmhuis Den Haag, het Internationaal Film Festival Rotterdam en popfestival Lowlands een aantal nieuwe scores bij films waaronder Sunrise (1927), Häxan (1922) en Berlin, die Sinfonie der Groβstadt (1927).

 

Florence Foster Jenkins

Meryl Streep speelt in de gelijknamige, biografische film uit 2016 de rijke Florence Foster Jenkins die ondanks een gebrek aan talent een zangcarrière ambieert. Het publiek waardeert haar echter meer om het amusement dat zij biedt. Haar echtgenoot en manager - een rol van Hugh Grant - probeert haar af te schermen van de werkelijkheid. In de film volgen we haar in het New York van de vorige eeuw, wanneer zij in het laatste jaar van haar leven nog eenmaal wil schitteren.

 

Florence Foster Jenkins - film

Het verhaal is gebaseerd op het levensverhaal van Florence Foster. Ondanks haar gebrek aan talent was zij zelf overtuigd van haar grootheid en bereikt een cultstatus. Zij was zich bewust van de kritiek die haar ten deel viel, maar beantwoordde die met: 'Mensen mogen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet heb gezongen.’

 

Locatie Hotel Theater Figi, Het Rond 2, 3701 HS Zeist
Datum woensdag 28 augustus
Tijd 19.30 uur
Toegang 

Kaarten à € 13,00 zijn verkrijgbaar via de site van Hotel Theater Figi of

telefonisch via 030 69 27 400

bestel uw kaarten hier