11 - 25 augustus 2018

Bennewitz Quartet | (c) Kamil GhaisBennewitz Quartet

Jakub Fišer - 1st viool

Štěpán Ježek - 2nd viool

Jiří Pinkas - altviool

Štěpán Doležal – cello

 

 

Het Tsjechische Bennewitz Quartet staat aan de top van de internationale kamermuziekensembles, een status die niet alleen wordt bevestigd door hun overwinningen in twee prestigieuze wedstrijden, maar ook door lovende kritieken van recensenten. Al in 2006 schreef de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung: ‘(…) de muziek was opmerkelijk, niet alleen vanwege de heldere structuur, maar ook vanwege het prachtige palet aan klanken en zuivere intonatie bij de uitvoering. Slechts zelden ervaar je zulke vakkundig vervaardigde en krachtige harmonie … Geweldige kunst.’

Het kwartet speelt op belangrijke podia, in zowel Tsjechië als daarbuiten. Dit seizoen is het kwartet in residence bij de Tsjechische Philharmonic Chamber Music Society. Verder gaan ze op tournee door Italië, Japan, de VS en Zuid-Korea. Voor volgend jaar staan optredens gepland in de Wigmore Hall in Londen en de Bilbao Philharmonic Society.

Hun langdurige samenwerking met het platenlabel Coviello Classics heeft geleid tot een opname met strijkkwartetten van Leoš Janáček en Béla Bartók. De reacties van de critici waren zeer positief. De tweede opname in de serie (2010) bevat beide kwartetten van Bedřich Smetana. Hun volgende project was een opname van de complete Cypressen-cyclus van Dvořák op het label Hänssler Classic. Het Dvořák-project liep door in 2015, toen de kwartetten op. 51 en op.106 werden uitbracht bij het label SWR Music/Naxos.

Het Bennewitz Quartet werd opgericht in 1998. Dankzij hun deelname aan verschillende masterclasses, hebben de leden de gelegenheid gehad om ervaring en inspiratie op te doen bij tal van vooraanstaande musici, zoals bij Rainer Schmidt en Walter Levin. In 2003 ontvingen zij uit handen van de Spaanse koningin het diploma voor buitengewone studentenprestaties aan de Escuela Superior de Música Reina Sofia in Madrid. Een jaar later ontving het kwartet de Tsjechische Chamber Music Society-prijs.

Het kwartet is vernoemd naar violist Antonín Bennewitz (1833-1926), die een belangrijke rol speelde bij de oprichting van de Tsjechische vioolschool.

Het Bennewitz Quartet wordt ondersteund door de Weense snarenfabrikant Thomastik-Infeld.

 

bennewitzquartet.com