17 - 31 augustus 2019

Lenteconcert 7 april 2019

Alexander Pavlovsky

 

Alexander Pavlovsky heeft zijn naam gevestigd als vooraanstaand kamermusicus en solist en werkte samen met beroemde musici, waaronder Mitsuko Uchida, András Schiff, Menahem Pressler, Gary Hoffman, Paul Meyer, Sharon Kam en Nobuko Imai.  Als solist trad hij onder meer op met het Jerusalem Symphony Orchestra, het Kiev Chamber Orchestra en Israel Camerata. Hij geeft regelmatig masterclasses aan belangrijke instituten en tijdens festivals wereldwijd, is jurylid bij belangrijke internationale kamermuziekcompetities en sinds 2008 verbonden aan de Jerusalem Academy of Music and Dance.

Toen hem in 2009 gevraagd werd artistiek leider te worden van de Zeister Muziekdagen zei hij volmondig ‘Ja’. Hij kende het festival immers al goed: in 1994 nam het toen nog jonge Jerusalem Quartet als studenten deel aan de masterclasses. Op dat moment was Alexander, met zijn zestien jaar de oudste van het kwartet, al eerste violist. In de jaren daarna kwamen zij regelmatig naar Zeist om op te treden tijdens concerten en later ook als docenten aan de masterclasses. Alexander volgde Zvi Maschkowski op die in 1989 aan de wieg stond van het festival dat toen nog de Daniël Muziekdagen heette.

Onder het artistiek leiderschap van Alexander heeft het festival zich verder ontwikkeld en een meer internationaal karakter gekregen, mede dankzij zijn kennis, internationale ervaring, contacten en muzikale vrienden. Hij bracht gerenommeerde strijkkwartetten, die wereldwijd op de meest belangrijk podia optreden, naar Zeist.

Hij bouwde ook verder aan de belangrijkste doelstelling en het ideaal van het festival: kennis van ervaren musici niet verloren laten gaan voor een jongere generatie, maar juist over te dragen aan studenten en jonge professionals. Tijdens de masterclasses betoont Alexander zich dan ook een bevlogen docent. Zo heeft het publiek kennis kunnen maken met minder bekende, veelbelovende, jonge ensembles die aan het begin van hun carrière staan.

 

 

jerusalem-quartet.com